Update!

Det har gått några dagar sen jag senast gjorde ett inlägg så här kommer en lite update.
BBQ som huset vi bor i arrangerade var bra, träffade mycket folk och fick en bild av folket som bor i samma hus som oss. När man började prata med människorna som var på BBQ var det lite språkproblem främst bland dem äldre som inte kan någon engelska alla och jag kan ingen mandarin än så länge. Hann prata med några yngre/ungdomar som bor i huset som kunnde helt okej engelska. Det fanns ett undantag bland dem äldre en dam i 75 års åldern som kunnde bra engelska och som utmannade mig på pingis. Efter ett tag kom det fram att hon har varit med i veteran vm i pingis. Jag har inte lirat mot henne än men jag kommer antagligen få pisk!

Annars var det en väldigt lugn helg som avslutades med att tyfonen passerade oss. Det regnade och blåste på riktigt mycket men annars var det lugnt. Man fick punkra upp med lite mat och dricka och hålla sig inomhus i lägenheten.
Under veckan har skolan börjat komma igång lite mera på allvar. Nu är allt med kurserna ordnat och klart, så nu kan man lägga sig allt sånt bakom sig. Känns riktigt skönt, nu börjar det på allvar.

I onsdags (igår) var det röd dag här i Taiwan, då det var moonfestival holiday. Man firar någonting med månen och skörden, vet inte riktigt men skolan var stängd så vi tog ett tåg i 90 min till fulong beach.
Spenderade en hel dag med sol & bad. Va riktigt skönt att komma bort från stan bara för en stund och slappa på stranden. Sen gjorde det inte så mycket att det inte var ett moln på himmelen och 30 grader.

Nu är det snart helg.
Vi får se vad den har att erbjuda!

BBQ

Fredag,

Fredag här borta innebär ingen skola för min del då jag inte har några kurser som går då. Det vart en tripp till skräddaren och en tur runt på stan efter lite skolböcker som Mia och Fredde ville kolla upp. Jag och Oliver hängde mest med som bihang.
På kvällen svängde vi förbi Mia och Oliver och fick se deras skyssta lägenhet. Efter det gick vi ut för en bit mat och lite munkar. Kvällen avslutades med att grabbarna (Jag, Fredde, Oliver & Joel) lirade biljar i några timmar medans tjejerna gick och satte sig på nåt fik i krokarna.

Det var en ganska lugn och behaglig kväll med andra ord.
Idag blir det BBQ för alla som bor i vårat us nere vid poolen. Ska bli kul att få se vilka det är som bor i vårt hus.
Annars är dagen helt oplanerad. Förutom en sak jag måste proviantera upp lite mat och dylikt för att det kommer nämligen en tyfon mot Taipei, Taiwan. Man vet inte direkt vilken riktning den tar och vart den får sitt centrum. Men om den får sitt centrum och är som kraftigast över Taipei är det bra att ha bunkrat upp en del säger taiwaneserna.

Vi får se om den träffas mig i Taipei eller inte. Vore kanske "kul" att få uppbleva en kraftig fyfon iförsig.

Over and Out!

Första föreläsningen!

Idag började jakten på kurserna man vill läsa. Systemet skiljer sig väldigt mycket från Sverige för oss som är utbytesstudenter. Då alla taiwaneser redan har ansökt om kurserna på internet och fått sina kurser. Måste jag gå till de kurser jag vill läsa och få lärarens signatur på mitt ansökningsformulär för mina kurser.
Det låter ju enkelt och smidigt eller hur! Krukset är att det är fler än jag som vill ha den dära signaturen och det finns ett begränsat antal platser på varje kurs.

Första kursen jag var på imorse hete Service Marketing och läraren verkade jätte bra, engagerad, bra engelska osv. Den kursen har 70 platser vilket låter bra men det var upp mot 100 stycken studenter där!
Resultatet blev att alla som var där fick skriva upp sig på en lista hos lärarens assisten (Professorn hade 4 stycken assistenter TA, teacher assistant). Så det är bara vänta och se om man får den kursen tills nästa tisdag då nästa lektion är.

På eftermiddagen gick det dock mycket bättre då jag var på en kurs som heter Investment där lyckades jag få lärarens signatur. Kursen känndes intressant och bra men samtidigt inte för tung.
Så just nu har jag fixat 1 kurs iallfall jag beböver 4st till för att få ihop det till 30 hp i Sverige.

Lokalerna vi var i var ganska slitna och hade några år på nacken! Men som tur var det AC och fan i rummen. Men det var endå riktigt varmt. Till och med taiwaneserna/asiaterna svettades! Då är det riktigt varmt.

Det var väl vad jag har gjort idag på skolan. På vägen hem från skolan vart det ett stop på Donk n Donut.
Riktigt bra och onyttiga saker!

Imorgon ska jag på en kurs på morgonen som enbart är för utbytesstudenter som heter Exploring Taiwan!
Den verkar rolig och bra, så det är bara hoppas att man får den också.


Helg!

Det har varit en intensiv och rolig helg. I fredags var jag förbi skolan en sväng och kollade upp i vilka salar som några kurser jag ska läsa går i. Senare mot kvällen gick jag, fredrik, anna, oliver och mia ut och åt middag i ett område som heter ximen. Ximen är väldigt trendigt och populärt bland taiwanesiska ungdomar och tonåringar.
Det va mycket affärer, restauranger och biografer i Ximen men man märkte att åldern på folket som var där var runt 15-18 med andra ord väldigt ungt. Men vi hittade en sushi restaurang som hade rullband runt i hela restaurangen som man tog shusi ifrån va skysst och helt okej pris (6 kr per tallrik man tog).
Efter vi käkat kännde vi för att ta en öl eller två så vi drog mot Taipei 101 där det finns mkt barer, lounger och klubbar. Vi hann besöka 2 ställen som va helt okej på det andra stället träffade vi ett gäng koreaner som klockan 4 på natten/morgonen undrade om vi inte ville hänga med och sjunga lite kareoke!
Självklart! tänkte vi och hoppade in i en taxi och drog till ett KTV ställe. Där hyrde vi ett rum fullt utrustad för kareoke, köpte en platta öl och åt lite av maten som det bjöds på.
Efter några timmars kareoke var man en besegrad man och det var skönt att lägga sig i sängen vid halv sju.
Men redan 5 timmar senare var man uppe och begav sig till skolan för att kolla in alla olika föreningar som finns på skolan. Dem hade en stor utställning där dem visade upp sig och raggade nya medlemmar.

Dem flesta föreningarna var helt och hållet på kinesiska men det var endå kul att se.
På kvällen samma dag åkte vi upp i bergen vid Taipei och åt på en restaurang med ca 20 andra utbytesstudenter som någon ambitös tysk hade arrangerat. Många små rätter avverkades under middagen men en fin utsikt över taipei i natten.
Efter maten vart det en kapin-resa ner från berget till tuben. Under middagen träffade vi många andra svenska studenter som kom från Uppsala, KTH och Lund. Så efter middagen drog vi hem till oss och hade lite förfest innan vi drog ut på staden lite senare för att gå på klubb.

Kort man jag konstatera att denna helg gick i festandets tecken! Många nya namn och ansikten och upplevelser gjorde den här helgen riktigt lyckad.

Helgen avslutades med att jag och Fredrik åkte till vår skräddare och hämtade våra skjortor som vi beställde tidigare i veckan. Skjortan jag beställt var exakt som jag ville ha den och det kommer bli flera köp av skjortor därifrån. Här är en länk till skräddaren http://shangrila-tailor.com.tw/

Nu ska jag kolla på en rulle innan jag går och lägger mig.

Orientaion day, CHECK!

Orientation day är avklarad på skolan.
Informationen man fick var ganska onödig eftersom allt som sas hade man redan läst sig till. Men det var endå kul och att vara där och se lite mer av skolan och se/träffa några anda utbytesstudenter.
Majoriteten av utbytesstudenterna som var där var asiater från Korea, Japan, Kanada och USA. Vi lyckades träffa Joel som också kommer från Umeå Universitet och 2 personer som kom från Lund. Imorgon ska vi tillbaka till skolan för att registrera oss och få vårt studentleg och kanske köpa en cykel.

Men nu är det dags för lite take-away sushi och en stänkare...


Kenting

Efter nån vecka i Taiwan och efter att Anna anslutit till oss på onsdagen packade vi våra väskor och drog till södra delarna av Taiwan mot KENTING!
Åkte höghastighetståg från Taiwan i 1,5 timme för att sen byta till taxi i 2 timmar tills vi va framme i Kenting som är ett stort naturreservat i på Taiwans södraste udde. Väl där va det dåligt väder första dagen ostadigt väder med moln och regn. Men som tur va drog tyfonen bort och lördagen vart riktigt grym.
Vi hade tänkt hyra mopeder och åka runt och se lite av stället. Men alla som hyrde ut mopeder krävde att man hade internationellt körkort. Vilket självklart ingen av oss hade. Slutade med att vi fick tag i 3 stycken elmopeder som toppade 40 km/h som vi hyrde. Bättre än ingenting!

Vi åkte runt till olika stränder och han med ett bestök på Taiwans sydligaste punkt! Kenting som stad var väldigt lugn känndes det som. Jag hade hoppats på lite fest men det var bara par och barnfamiljer överallt!
Det gick inte heller att hitta nåt ställe som visade EM-kval matchen mellan Sverige och Ungern. Men det gick ju bra för Sverige utan mig den här gången iallfall.

Efter 3 dagar i Kenting åkte vi tillbaka till Taipei för den här gången.
Sen idag (tisdag) letade vi upp en riktigt bra skräddare i Taipei där jag och Fredde valde att sy upp var sin skjorta.
Skjortan skulle bli klar till helgen, om den blir bra kanske det blir flera besök hos the tailor.

Imorgon börjar allvaret lite gran! Orienteringsdag på skolan och en träff men alla andra utbytesstudenter.
Känns riktigt bra att äntligen det närmar sig, få träffa lite nytt folk osv.
Imorgon är det ju som sagt Onsdag och det innebär öppen bar på Club Wax för utlänningar för 23 kr hela kvällen (http://www.clubwtaipei.com/). Min plan är att få med sig ett gäng andra utbytesstudenter och avlägga ett besök på klubben. Vi får se hur det går.....


Här kommer lite bilder från Kenting. Enjoy!











RSS 2.0